Sernik Z Rosą
Składniki (na ciasto):
-dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
-pół kostki margaryny,
-jedno jajko, dwa żółtka,
-pół szklanki cukru,
-dwie szklanki mąki.
Składniki (na masę serową):
-cztery żółtka,
-dwa jajka,
-budyń 35g (moim zdaniem najlepiej śmietankowy bez cukru),
-dwie szklanki mleka,
-pół szklanki oleju,
-jedna szklanka cukru,
-jeden kilogram twarogu półtłustego,
Składniki (na Rosę):
-sześć białek,
-jedna szklanka cukru,
-szczypta soli,
Sposób przygotowania ciasta:
Podane powyżej składniki na ciasto należy zagnieść dokładnie, aż staną się jednolitą masą. Po zrobieniu tej czynności należy ciasto schłodzić przez około pół godziny w lodówce.
Sposób przygotowania masy serowej :
Twaróg półtłusty należy zmielić przynajmniej jeden raz w maszynce do mielenia. Po wykonaniu tej czynności należy wymieszać wszystkie podane składniki podane powyżej w jedność, masa ta powinna mieć konsystencję rzadką, więc nie należy się tym przejmować bo tak ma być.
Sposób przygotowania Rosy:
Do wcześniej przygotowanych białek należy dodać szczyptę wspomnianej soli, białka ubijać na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Pieczenie: Na blachę (najlepiej o wymiarach około 25x34 cm) należy rozprowadzić schłodzone ciasto. Następnie na ciasto należy nałożyć masę serową. Następnie należy przygotowany sernik włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Następnie wyłożyć i rozprowadzić przygotowaną rosę. Kolejno trzeba włożyć sernik na kolejne 10-15 min do piekarnika. Gdy czas upłynie, należy wyłożyć sernik i poczekać aż ostygnie. Powinien prezentować się podobnie do sernika widocznego wyżej.
Sernik z Rosą gotowy!
Smacznego!!!
Składniki (na ciasto):
-dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
-pół kostki margaryny,
-jedno jajko, dwa żółtka,
-pół szklanki cukru,
-dwie szklanki mąki.
Składniki (na masę serową):
-cztery żółtka,
-dwa jajka,
-budyń 35g (moim zdaniem najlepiej śmietankowy bez cukru),
-dwie szklanki mleka,
-pół szklanki oleju,
-jedna szklanka cukru,
-jeden kilogram twarogu półtłustego,
Składniki (na Rosę):
-sześć białek,
-jedna szklanka cukru,
-szczypta soli,
Sposób przygotowania ciasta:
Podane powyżej składniki na ciasto należy zagnieść dokładnie, aż staną się jednolitą masą. Po zrobieniu tej czynności należy ciasto schłodzić przez około pół godziny w lodówce.
Sposób przygotowania masy serowej :
Twaróg półtłusty należy zmielić przynajmniej jeden raz w maszynce do mielenia. Po wykonaniu tej czynności należy wymieszać wszystkie podane składniki podane powyżej w jedność, masa ta powinna mieć konsystencję rzadką, więc nie należy się tym przejmować bo tak ma być.
Sposób przygotowania Rosy:
Do wcześniej przygotowanych białek należy dodać szczyptę wspomnianej soli, białka ubijać na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Pieczenie: Na blachę (najlepiej o wymiarach około 25x34 cm) należy rozprowadzić schłodzone ciasto. Następnie na ciasto należy nałożyć masę serową. Następnie należy przygotowany sernik włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Następnie wyłożyć i rozprowadzić przygotowaną rosę. Kolejno trzeba włożyć sernik na kolejne 10-15 min do piekarnika. Gdy czas upłynie, należy wyłożyć sernik i poczekać aż ostygnie. Powinien prezentować się podobnie do sernika widocznego wyżej.
Sernik z Rosą gotowy!
Smacznego!!!