Różnica między piwem jasnym a ciemnym jest już w samej nazwie i różni się barwą.
Za kolor piwa nie odpowiadają żadne barwniki tak samo jak konserwanty. Jest to proces naturalny. Piwo jasne może mieć różne barwy od prawie przezroczystej, poprzez jasno-słomkową, złotą czy żółtą. Piwo ciemne ma barwę od bursztynowej, brązowej, czerwonej po całkowicie czarną. Na kolor ma wpływ użycie słodu jęczmiennego, drożdży oraz sposób filtrowania.
Różnica znajduje się także w smaku.
Piwa jasne są delikatne i najczęściej rozlewane są w dużych browarach. W upalne dni lepiej nas ochłodzą, są też w przeciwieństwie do piwa ciemnego mniej sycące – piwa jasne mają 230 kcal w 330 ml, piwa ciemne są nieznacznie cięższe, mają 250 kcal w 330 ml. Piwa jasne występują w różnych wariantach smakowych – na półkach sklepowych można spotkać cytrynowe, malinowe, a nawet jabłkowe czy żurawinowe, wśród ciemnych piw występują inne warianty smakowe – czekoladowe, kawowe czy wiśniowe. W obu przypadkach piwa można także wypić piwo o smaku miodowym.
Kolejną różnicą jest stopień użycia składników do danego piwa.
Piwo jasne głównie składa się z wody, słodu jęczmiennego i chmielu.
Piwo ciemne głównie składa się z wody, słodu jęczmiennego [monachijski. Pilzeński. Karmelowy. Palony], chmielu i ekstraktu z chmielu.
Różnica jest też w metodzie warzenia piwa .
Tutaj już wszystko zależy od sposobu warzenia danego browaru.
Następna różnica to receptura.
Aby stworzyć dane piwo, czy to jasne czy też ciemne potrzebna jest receptura, która jest zróżnicowana i wypracowana przez browary.
Ostatnią różnicą między piwami jest zawartość alkoholu w danym piwie.
Zawartość alkoholu – przeważnie piwa ciemne są mocniejsze od jasnych. Samo leżakowanie i przechowywanie piwa nie ma wpływu na barwę. Niezależnie od gatunku i rodzaju, każde piwo powinno być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu oraz rozlewane do nieprzezroczystych, nieprzepuszczających promieni słonecznych butelek.
Za kolor piwa nie odpowiadają żadne barwniki tak samo jak konserwanty. Jest to proces naturalny. Piwo jasne może mieć różne barwy od prawie przezroczystej, poprzez jasno-słomkową, złotą czy żółtą. Piwo ciemne ma barwę od bursztynowej, brązowej, czerwonej po całkowicie czarną. Na kolor ma wpływ użycie słodu jęczmiennego, drożdży oraz sposób filtrowania.
Różnica znajduje się także w smaku.
Piwa jasne są delikatne i najczęściej rozlewane są w dużych browarach. W upalne dni lepiej nas ochłodzą, są też w przeciwieństwie do piwa ciemnego mniej sycące – piwa jasne mają 230 kcal w 330 ml, piwa ciemne są nieznacznie cięższe, mają 250 kcal w 330 ml. Piwa jasne występują w różnych wariantach smakowych – na półkach sklepowych można spotkać cytrynowe, malinowe, a nawet jabłkowe czy żurawinowe, wśród ciemnych piw występują inne warianty smakowe – czekoladowe, kawowe czy wiśniowe. W obu przypadkach piwa można także wypić piwo o smaku miodowym.
Kolejną różnicą jest stopień użycia składników do danego piwa.
Piwo jasne głównie składa się z wody, słodu jęczmiennego i chmielu.
Piwo ciemne głównie składa się z wody, słodu jęczmiennego [monachijski. Pilzeński. Karmelowy. Palony], chmielu i ekstraktu z chmielu.
Różnica jest też w metodzie warzenia piwa .
Tutaj już wszystko zależy od sposobu warzenia danego browaru.
Następna różnica to receptura.
Aby stworzyć dane piwo, czy to jasne czy też ciemne potrzebna jest receptura, która jest zróżnicowana i wypracowana przez browary.
Ostatnią różnicą między piwami jest zawartość alkoholu w danym piwie.
Zawartość alkoholu – przeważnie piwa ciemne są mocniejsze od jasnych. Samo leżakowanie i przechowywanie piwa nie ma wpływu na barwę. Niezależnie od gatunku i rodzaju, każde piwo powinno być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu oraz rozlewane do nieprzezroczystych, nieprzepuszczających promieni słonecznych butelek.