Czym jest sól?
Jest to artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl), stosuje się w kuchni jako wzmacniacz smaku i jest naturalnym konserwantem. W handlu dostępna jest zwykle w formie oczyszczonej soli warzonej oraz nieoczyszczonej soli kamiennej.
Jaki wpływ ma sól na zdrowie?
Nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu jest nazywana białąą śmiercią, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Chociaż sól kuchenna nadaje smak przygotowywanym potrawom, należy z nią bardzo uważać. Najzdrowsza jest dieta bez soli lub znacznie ograniczająca jej spożycie. Lecz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego i pH ustroju. Ponadto sód reguluje zawartość wody w organizmie, przez co zapewnia optymalne ciśnienie krwi oraz utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Ile soli powinno się znaleźć w dziennej diecie ?
Dzienne spożycie soli nie powinno być większe niż 5 g (1 płaska łyżeczka). Spożycie soli w wielu krajach przewyższa zalecaną normę, a w Polsce jest nawet 2-3 razy większe. Spowodowane jest to głównie faktem, że większość przyjmowanej soli znajduje się w produktach przetworzonych oraz konserwach, których spożycie w populacji sukcesywnie rośnie.
Jest to artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl), stosuje się w kuchni jako wzmacniacz smaku i jest naturalnym konserwantem. W handlu dostępna jest zwykle w formie oczyszczonej soli warzonej oraz nieoczyszczonej soli kamiennej.
Jaki wpływ ma sól na zdrowie?
Nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu jest nazywana białąą śmiercią, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Chociaż sól kuchenna nadaje smak przygotowywanym potrawom, należy z nią bardzo uważać. Najzdrowsza jest dieta bez soli lub znacznie ograniczająca jej spożycie. Lecz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego i pH ustroju. Ponadto sód reguluje zawartość wody w organizmie, przez co zapewnia optymalne ciśnienie krwi oraz utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Ile soli powinno się znaleźć w dziennej diecie ?
Dzienne spożycie soli nie powinno być większe niż 5 g (1 płaska łyżeczka). Spożycie soli w wielu krajach przewyższa zalecaną normę, a w Polsce jest nawet 2-3 razy większe. Spowodowane jest to głównie faktem, że większość przyjmowanej soli znajduje się w produktach przetworzonych oraz konserwach, których spożycie w populacji sukcesywnie rośnie.