Reklamy w naszym serwisie nie są takie złe!
To dzięki nim masz darmowy dostęp do naszych treści.
Prosimy, nie zmuszamy, odblokuj wyświetlanie reklam w naszym serwisie!
v.1.0.3.1

Poznaj właściwości orzechów nerkowca i dowiedz się, jak wykorzystać je w kuchni!

Orzechy nerkowca to owoce nanercza zachodniego, czyli drzewa, które przez lata było wykorzystywane jedynie do pozyskiwania drewna. Dopiero w poprzednim stuleciu odkryto, że jego owoce są jadalne, a przy okazji również bardzo smaczne i zdrowe.

Orzechy nerkowca –wartości odżywcze
Tabela wartości odżywczych dla 100 g orzechów nerkowca przedstawia się następująco:
•Wartość energetyczna – 554 kcal
•Białko – 18,4 g
•Tłuszcz – 43,8 g
•Węglowodany – 30,4 g (w tym cukry proste – ok. 4,5 g)
•Błonnik – 3,2 g

Ciekawostki o  nerkowcach:

•Nerkowce, które mają stęchły smak, zatknęły się z nadmierną wilgocią. Pod żadnym pozorem nie nadają się do spożycia. Mogą spowodować dolegliwości żołądkowe.

•Nerkowce tak jak inne orzechy zaliczane są do czternastu podstawowych grup alergenów.

W kuchni z udziałem tych orzechów można zrobić dużo dobrych dań:
•Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem,
•Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca lekko solone ,
w internecie znajdziecie tego więcej :)


Wartości odżywcze występujące w nerkowcach – w tych orzechach znaleźć można rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E oraz K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają liczne składniki mineralne, takie jak sód, potas, żelazo, fosfor czy magnez. To nie koniec! Orzechy nerkowca zawierają liczne przeciwutleniacze. To właśnie ich zadaniem jest usuwanie z organizmu szkodliwych wolnych rodników, które są odpowiedzialne za rozwijanie się groźnych chorób.


Jeżeli artykuł Ci się spodobał, polub nas na Facebook'u!
Komentarze : 0
Natalka
1

Najnowsze od Natalka