KAWA– napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco.
*Trzy najpopularniejsze gatunki kawy to:
Arabica (ok. 60%),
Robusta (ok. 36%)
Excelsa (ok.1%)
Łącznie stanowią one 97% rynku upraw kawy.
*Filiżanka espresso zawiera około 50-55 mg kofeiny, a szklanka czarnej herbaty „z torebki” i puszka coli po 45 mg.
*Zawartość kofeiny w popularnych produktach spożywczych:
Szklanka kawy zalanej wrzątkiem - 80-120 mg kofeiny,
Filiżanka kawy rozpuszczalnej - 70-95 mg kofeiny,
Kawa filtrowana z ekspresu: średnia filiżanka 200 ml - 70 mg kofeiny,
Espresso: mała filiżanka 35 ml - 50-57 mg kofeiny,
Cappuccino z automatu: kubek 250 ml - 50 mg kofeiny,
Kawa tzw. bezkofeinowa: 200 ml - 3 mg kofeiny,
Filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg kofeiny,
*Kawa wpływa pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
*Kawa a wysiłek fizyczny:
Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni nawet do 50%. Regularne spożywanie kawy może przynieść korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka zachorowań na raka, choroby serca i chorobę Alzheimera.
*Kawa to nie tylko świetny sposób na pobudzenie. Okazuje się, że jej ziarna mają też sporo witamin. Już jeden kubek kawy dostarczy Ci witaminy B2 i B5, a także niacyny, potasu, magnezu i manganu. Dodatkowo – wbrew wielu mitom – rozsądne ilości kawy wcale nie działają odwadniająco.
*Jedno drzewko kawowe rośnie od 3 do 4 lat. Gdy dojrzeje, dostarcza od 450 do 900 gram ziaren kawy na sezon. Owoce kawowca to czerwone jagody, aby otrzymać 500 gram palonej kawy, potrzeba około 2000 owoców.
*Większość obecnych badań udowadnia pozytywne skutki picia kawy i jej dobry wpływ na serce. Osoby pijące kawę zamiast popołudniowej drzemki są bardziej czujne i mają lepsze wyniki w pracy.
*Kawa zawiera w sobie około 800 rozpoznawalnych przez człowieka związków smakowych.