Arbuz to soczysty i słodki owoc, który wywodzi się z Afryki Środkowej i Południowej. Arbuzy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Docenia się je między innymi ze względu na fakt, że znakomicie nawadniają organizm. Pozytywnie wpływają na serce i mięśnie, poprawiają kondycję skóry i włosów oraz wspomagają erekcję.
-Kalorie 100 g arbuza dostarcza około 40 kcal do organizmu.
Uprawa:
Najważniejszym czynnikiem przy uprawie arbuzów są temperatury. Rośliny te lubią ciepło. Temperatury dla nich optymalne mieszczą się w przedziale od 21 do 29 stopni Celsjusza. Ważna jest także temperatura gleby – arbuzy najlepiej rosną w podłożu o wysokiej zawartości składników mineralnych, próchniczym. Muszą mieć one także stały dostęp do wody.
Popularny arbuz w ponad dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody. Reszta to natomiast cenne dla naszego zdrowia substancje odżywcze. Owoce ten zawiera witaminy A, C i E, niewielkie ilości witamin z grupy B, a także minerały: magnez, potas, miedź, mangan.
Innymi ważnymi substancjami zawartymi w arbuzach są cytrulina i arginina.
Arginina z kolei to aminokwas endogenny, który bierze udział w wielu procesach fizjologicznych w naszym organizmie. Choć jest produkowana w ludzkim organizmie, w wyniku procesów starzenia jej ilość się zmniejsza. Jedną z ważniejszych jej funkcji jest przyrost masy mięśniowej.
Dodatkowo może ona:
*zapobiegać chorobom układu krążenia (nadciśnieniu, zawałom),
*opóźniać procesy starzenia,
*przyspieszać gojenie się ran,
*stymulować pracę nerek,
*oczyszczać organizm z toksyn.
Owoce te zawierają ponadto:
*beta-karoten,
*luteinę,
*zeaksantynę,
które wpływają korzystnie między innymi na nasz wzrok.
Właściwości arbuzów sprawiają, że możemy wykorzystać je w leczeniu wielu dolegliwości.
Regularne ich spożywanie pomoże w:
*odchudzaniu,
*zapobieganiu chorobom nowotworowym,
*utrzymaniu układu krążenia w dobrej kondycji,
*sporcie,
*przeciwdziałaniu chorobom oczu,
*podczas karmienia piersią,
*wzmocnieniu odporności naszego organizmu,
*odmłodzeniu skóry,
*zachowaniu sprawności seksualnej.
*Ochrona przed astmą:
Badania wykazują, że likopen zawarty w arbuzie obniża symptomy astmy u dzieci, a także wspomaga reakcję organizmu na infekcje przebiegające z kaszlem.
*Pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów:
Dzięki dużej zawartości witaminy C arbuz wspomaga syntezę kolagenu w organizmie, zwiększając tym samym elastyczność skóry i włosów. Duża zawartość witaminy C pomaga utrzymać prawidłowe funkcje błon śluzowych.
Czy można jeść pestki arbuza?
Z pestek arbuza pozyskuje się olej. Można również stosować je jako dodatek do żywności, zagęszczacz, przyprawa czy forma dekoracji potraw. Warto wiedzieć, że pestki zaliczane są do superfoods. Zawierają one w swoim składzie:
*białko,
*nienasycone kwasy tłuszczowe,
*witaminy z grupy B,
*magnez,
*fosfor,
*mangan,
*cynk,
*wapń,
*potas.
-Kalorie 100 g arbuza dostarcza około 40 kcal do organizmu.
Uprawa:
Najważniejszym czynnikiem przy uprawie arbuzów są temperatury. Rośliny te lubią ciepło. Temperatury dla nich optymalne mieszczą się w przedziale od 21 do 29 stopni Celsjusza. Ważna jest także temperatura gleby – arbuzy najlepiej rosną w podłożu o wysokiej zawartości składników mineralnych, próchniczym. Muszą mieć one także stały dostęp do wody.
Popularny arbuz w ponad dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody. Reszta to natomiast cenne dla naszego zdrowia substancje odżywcze. Owoce ten zawiera witaminy A, C i E, niewielkie ilości witamin z grupy B, a także minerały: magnez, potas, miedź, mangan.
Innymi ważnymi substancjami zawartymi w arbuzach są cytrulina i arginina.
Arginina z kolei to aminokwas endogenny, który bierze udział w wielu procesach fizjologicznych w naszym organizmie. Choć jest produkowana w ludzkim organizmie, w wyniku procesów starzenia jej ilość się zmniejsza. Jedną z ważniejszych jej funkcji jest przyrost masy mięśniowej.
Dodatkowo może ona:
*zapobiegać chorobom układu krążenia (nadciśnieniu, zawałom),
*opóźniać procesy starzenia,
*przyspieszać gojenie się ran,
*stymulować pracę nerek,
*oczyszczać organizm z toksyn.
Owoce te zawierają ponadto:
*beta-karoten,
*luteinę,
*zeaksantynę,
które wpływają korzystnie między innymi na nasz wzrok.
Właściwości arbuzów sprawiają, że możemy wykorzystać je w leczeniu wielu dolegliwości.
Regularne ich spożywanie pomoże w:
*odchudzaniu,
*zapobieganiu chorobom nowotworowym,
*utrzymaniu układu krążenia w dobrej kondycji,
*sporcie,
*przeciwdziałaniu chorobom oczu,
*podczas karmienia piersią,
*wzmocnieniu odporności naszego organizmu,
*odmłodzeniu skóry,
*zachowaniu sprawności seksualnej.
*Ochrona przed astmą:
Badania wykazują, że likopen zawarty w arbuzie obniża symptomy astmy u dzieci, a także wspomaga reakcję organizmu na infekcje przebiegające z kaszlem.
*Pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów:
Dzięki dużej zawartości witaminy C arbuz wspomaga syntezę kolagenu w organizmie, zwiększając tym samym elastyczność skóry i włosów. Duża zawartość witaminy C pomaga utrzymać prawidłowe funkcje błon śluzowych.
Czy można jeść pestki arbuza?
Z pestek arbuza pozyskuje się olej. Można również stosować je jako dodatek do żywności, zagęszczacz, przyprawa czy forma dekoracji potraw. Warto wiedzieć, że pestki zaliczane są do superfoods. Zawierają one w swoim składzie:
*białko,
*nienasycone kwasy tłuszczowe,
*witaminy z grupy B,
*magnez,
*fosfor,
*mangan,
*cynk,
*wapń,
*potas.