Reklamy w naszym serwisie nie są takie złe!
To dzięki nim masz darmowy dostęp do naszych treści.
Prosimy, nie zmuszamy, odblokuj wyświetlanie reklam w naszym serwisie!
v.1.0.3.1

Marnowanie żywności – problem, który dotyczy każdego z nas

Marnotrawstwo żywności – globalny środowiskowy, etyczny, społeczny i gospodarczy problem związany z utratą lub traktowaniem jak odpady żywności nadającej się do spożycia.

Straty żywności to w większości problem krajów rozwijających się – brak wiedzy o przechowywaniu żywności, braki w infrastrukturze powodują psucie się żywności. Marnowanie żywności to problem krajów wysokorozwiniętych.

• W domu typowego Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia.
• W USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik.

Marnowanie żywności w Polsce:
W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje ok. 2,5 mln osób, a 1/4 Polaków ze względów ekonomicznych nie spożywa pełnowartościowych posiłków.

• Nawet 2,5 tys. zł rocznie traci w Polsce czteroosobowa rodzina, wyrzucając żywność niezjedzoną w swoim gospodarstwie domowym.
• Polacy marnują rocznie jedzenie za 14 mld euro, co stanowi niemal 60% wartości polskiego eksportu żywności.
• Zajmujemy 5 miejsce w UE pod względem ilości marnowanej żywności na każdego mieszkańca.
• W Polsce za ok. 20% marnowanej żywności odpowiadają konsumenci, a 80% przypada na łańcuch dostaw. 

Oto co możemy zrobić, aby nie marnować jedzenia:
1. Zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych.
2. Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce.
3. Planuj swój jadłospis.
4. Nie kupuj na zapas.
5. Na zakupy chodź z listą potrzebnych produktów.
6. Nie ulegaj promocjom.
7. Zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy.
8. Rób częściej mniejsze zakupy.

Jeżeli artykuł Ci się spodobał, polub nas na Facebook'u!
Komentarze : 0
Natalka
1

Najnowsze od Natalka