Marnotrawstwo żywności – globalny środowiskowy, etyczny, społeczny i gospodarczy problem związany z utratą lub traktowaniem jak odpady żywności nadającej się do spożycia.
Straty żywności to w większości problem krajów rozwijających się – brak wiedzy o przechowywaniu żywności, braki w infrastrukturze powodują psucie się żywności. Marnowanie żywności to problem krajów wysokorozwiniętych.
• W domu typowego Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia.
• W USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik.
Marnowanie żywności w Polsce:
W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje ok. 2,5 mln osób, a 1/4 Polaków ze względów ekonomicznych nie spożywa pełnowartościowych posiłków.
• Nawet 2,5 tys. zł rocznie traci w Polsce czteroosobowa rodzina, wyrzucając żywność niezjedzoną w swoim gospodarstwie domowym.
• Polacy marnują rocznie jedzenie za 14 mld euro, co stanowi niemal 60% wartości polskiego eksportu żywności.
• Zajmujemy 5 miejsce w UE pod względem ilości marnowanej żywności na każdego mieszkańca.
• W Polsce za ok. 20% marnowanej żywności odpowiadają konsumenci, a 80% przypada na łańcuch dostaw.
Oto co możemy zrobić, aby nie marnować jedzenia:
1. Zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych.
2. Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce.
3. Planuj swój jadłospis.
4. Nie kupuj na zapas.
5. Na zakupy chodź z listą potrzebnych produktów.
6. Nie ulegaj promocjom.
7. Zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy.
8. Rób częściej mniejsze zakupy.
Straty żywności to w większości problem krajów rozwijających się – brak wiedzy o przechowywaniu żywności, braki w infrastrukturze powodują psucie się żywności. Marnowanie żywności to problem krajów wysokorozwiniętych.
• W domu typowego Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia.
• W USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik.
Marnowanie żywności w Polsce:
W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje ok. 2,5 mln osób, a 1/4 Polaków ze względów ekonomicznych nie spożywa pełnowartościowych posiłków.
• Nawet 2,5 tys. zł rocznie traci w Polsce czteroosobowa rodzina, wyrzucając żywność niezjedzoną w swoim gospodarstwie domowym.
• Polacy marnują rocznie jedzenie za 14 mld euro, co stanowi niemal 60% wartości polskiego eksportu żywności.
• Zajmujemy 5 miejsce w UE pod względem ilości marnowanej żywności na każdego mieszkańca.
• W Polsce za ok. 20% marnowanej żywności odpowiadają konsumenci, a 80% przypada na łańcuch dostaw.
Oto co możemy zrobić, aby nie marnować jedzenia:
1. Zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych.
2. Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce.
3. Planuj swój jadłospis.
4. Nie kupuj na zapas.
5. Na zakupy chodź z listą potrzebnych produktów.
6. Nie ulegaj promocjom.
7. Zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy.
8. Rób częściej mniejsze zakupy.