Cebula – zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Prawidłowa nazwa botaniczna to czosnek cebula jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek. W użyciu jest jednak głównie nazwa cebula. Inne używane nazwy to: cebula ogrodowa, cebula zwyczajna, dymka, skulibaba.
Cebula właściwości lecznicze zawdzięcza swoim licznym składnikom odżywczym. Warzywo to jest źródłem siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego.
Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g).
Ile kalorii ma cebula?
Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g
Cebula:
-może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka (profilaktyka nowotworów),
- zapobiega zakrzepom,
- obniży nadciśnienie i poziom cholesterolu,
- pomaga na trawienie i zaparcia,
- pomaga po kuracji antybiotykowej,
- jest dobra na kaca,
- pomaga zniwelować trądzik i blizny (w tym rozstępy),
- korzystnie wpływa na zdrowie serca,
- regulacje poziom cukru we krwi,
- wzmacnia kości,
- wpływa na prawidłowe trawienie,
- jest remedium na przeziębienie i grypę,
- działa przeciwstarzeniu się ,
- pomaga przy leczeniu trądziku,
- ma zastosowanie w kuchni.
Czy wiesz, że cebula pomaga po ukąszeniu pszczoły i komara?
Współczesna fitoterapia poleca przykładanie plasterka cebuli na 10-15 min. w miejscu po ukąszeniu owada-osy, pszczoły czy komara. Cebula, dzięki bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom, złagodzi odczyn zapalny, zniweluje uczucie pieczenia i bólu.